top of page
monicabalza29

L'enquadrament



Hola!, benvinguts!.


Per la tasca d'avui vaig explicar una miqueta el concepte d'enquadrament, i també vaig acompanyar la meva explicació amb nou fotografies fetes per mi de com funciona cada angle d'enquadrament, amb una petita descripció i anàlisi d'aquesta...


Sense més que dir, comencem. c:






Què és l'enquadrament?...



Normalment quan fem una fotografia volem que l'espectador se centri en una part específica d'ella, l'enquadrament no és més que una selecció de l'escena que el fotògraf tria.


Per exemple, si ens trobem en una bella platja en la qual hi ha palmeres, algunes persones i ombrel·les, jo com a fotògraf triaré solament una petita part d'aquesta escena i la convertiré en una foto.


Potser només vaig capturar a les palmeres i el cel amb la mar de fons si el que vull produir en l'espectador és pau i tranquil·litat (almenys des del meu punt de vista les palmeres són relaxants). Però, si per exemple la meva intenció és donar-li protagonisme a les persones que es troben en aquesta platja, llavors serà ells els protagonistes de la meva fotografia.


Tot això depèn molt del missatge que vulgui transmetre el fotògraf, ja que encara que existeixin molts elements en l'escena, la persona que porti la cambra només seleccionarà una petita part de la realitat.


Molt bé, ara que ja saps el que és l'enquadrament, t'explicaré una mica més sobre que ha de tenir en compte el fotògraf a l'hora de realitzar-lo...






  • La realitat és una fotografía:


Pensar que la realitat en si ja és una fotografia ens ajudarà a seleccionar una part d'aquesta.


  • Mirar l'escena a través del visor.


La cambra és el nostre segon ull, ens permet captar el moment i després ensenyar-lo i compartir-ho, per tant, hem de veure a través del visor l'escena, per a saber que és el que volem prendre d'ella i capturar el moment. També és important esmentar, que en fer això has de moure't per l'espai, acostar-te a això que desitges arxivar per a així evitar problemes tècnics (com per exemple una imatge pixelada).


  • Proximitat.

Com ja he dit abans, has de a propar-te més a això que vulgis captar amb la teva cambra, no sol per evitar els pixels, sino també, per centrar tota la atenció en això i evitar les molèsties del fons, fent-ho el protagonista de la teva composició.


  • Simplicitat.


Personalment crec que això depèn de cadascun, i de la intenció amb la qual facis la fotografia, però clarament, si vols que alguna cosa destaqui, el fons ha de ser el més senzill possible, i els elements de la composició no haurien d'estar tan sobrecarregats. A vegades més és menys, i quan les fotografies són més senzilles produeixen més satisfacció visual.


Però com ja he dit abans, tot depèn de la intenció del fotògraf.






Elements d'enquadrament.


Interessant, no?. La forma en la qual els nostres ulls veuen a realitat i com amb la cambra es pot seleccionar un tros d'aquesta i deformar-la totalment, o no. Tot depèn del que vulguis enquadrar.


Bé, ara t'explicaré una mica sobre els elements de l'enquadrament.


Gràcies a ells podem transmetre diferents sensacions a través de la imatge.


  • El motiu i el fons.


En totes les escenes que observem hi ha un focus d'interès, el protagonista de la nostra imatge, i en segon pla tenim un fons, la qual cosa l'embolica i li dóna sentit. El fotògraf ha d'enquadrar el motiu, la qual cosa destaqui de la imatge i tractar en la mesura del possible de desfer-se de tot allò que pugui ser molest per a l'ull espectador. Recordes?, és important que siguem simples i ens acostem a això que volem capturar.


  • La línia d'horitzó.


Alguna vegada has vist la mar calmada un capvespre?, aquesta línia horitzontal infinita?.

Perquè si és així, saps del que parlo quan esmento a la línia d'horitzó. És un element molt important dins de la composició, ja que aquesta té tantes maneres de relaxar-te i al mateix temps causar-te sensacions negatives com una increïble molèstia visual i fins i tot por. T'imagines estar en la riba de la mar i veure a la llunyania com es crea una elevació en la línia d'horitzó?. Desesperaria i generaria molt pànic, no?. Però en contrast, imagina't que aquesta estigui completament recta i calmada, causaria tot l'efecte contrari en nosaltres, ens relaxaria.






Arribant a l'últim punt abans de mostrar-te les meves fotografies, vull parlar-te sobre dues cosetes més...




El format.




Saps el que és un format?, de no ser així, et faré una breu explicació d'aquest concepte. Però, bàsicament, un format és la manera de representació d'alguna cosa, la forma i la seva grandària. Aquesta pot ser virtual o real. És la proporció entre l'altura i l'amplària d'una obra.


En la majoria dels elements fotosensibles, (per exemple una pel·lícula), el format és rectangular, ja que d'aquesta manera abasta més espai i li permet a l'espectador gaudir de tots els elements visuals que es representen.


En la fotografia, el fotògraf té la llibertat de triar el tipus de format que desitgi utilitzar en aquesta, ja sigui verticalment, horitzontal inclusivament inclinada. Tot depèn del que vulguis retratar, per la qual cosa has de mirar a través del teu visor abans de fer la foto.


Tenim diferents tipus de formats, els més coneguts són el vertical i l'horitzontal. El vertical es utilitza molt més en l'actualitat gràcies a les xarxes socials, com per exemple les històries del instagram, que són en aquest format, igual que la majoria de les imatges que es pugen a aquesta xarxa social, són gairebé totes de forma vertical, ja que a l'ésser d'aquesta manera, li permet al teu cervell guardar la major quantitat d'informació de la imatge que has vist.


A més d'aquest, també podem afegir a l'enquadrament horitzontal, aquest tipus de format és més natural, pel fet que La nostra manera de veure s'ajusta en millor a aquesta posició.




La posició del fotògraf.



Probablement una de les coses més importants que haig d'esmentar, és la posició de la persona que fa la foto. Què és el que desitges transmetre?. Una fotografia té moltíssim impacte o poc depenent de la posició en la qual es trobi el fotògraf, depèn de l'angle en la qual facis aquesta imatge, aquesta pot tenir diferents tipus de reaccions en la nostra ment. Tenim quatre tipus d'angles bàsics a la fotografia, aquestes són: el lateral (de perfil o de tres quarts. Pot ser és més evasiu, no mostra tota la informació de la figura), el frontal (és el més impactant de tots, ja que és més directe i verídic.), el superior (captat des de a dalt) i l'inferior (captat des de a baix).


Ara que ja pas una miqueta sobre l'enquadrament, et mostraré les meves fotografies fetas en diferents angles...



Per fer aquest treball vaig utilitzar com a model una escultura que tenia per casa meva, i vaig aprofitar la seva multifacialitat per fer les fotos.






La primera foto que vaig fer va ser en un angle frontal. Podem veure l'escultura des de la seva cara central, personalment sento que és una peça molt bella i romàntica, per la qual cosa vaig voler utilitzar un fons senzill perquè no li robés protagonisme, i també un filtre en blanc i negre perquè anés més dramàtica.


La foto des d'aquest angle em sembla realment bella, però al mateix temps una mica melancòlica, això potser és per l'efecte en blanc i negre o l'expressió en les seves cares.




Aquesta foto és una mica evasiva, pot observar-se una mica el rostre del, però ella està completament d'esquena. Continua sent una imatge romàntica a pesar que aquesta denota una mica més de melancolia.





Aquesta foto és la més evasiva de totes, ja que en estar d'esquena, la figura gairebé no et brinda informació. Pots notar una mica del cap de la dona i suposar que hi ha algú aquí, però segueix sense donar una informació tan explícita com les altres.






La il·luminació en aquesta és la que la fa veure tan pacifica d'alguna forma, tots dos semblen adormits i brinda molta pau.







En aquesta imatge ressalta més el rostre femení, convertint-la en el primer pla i sent el primer que els teus ulls veuen. Al fons, pot observar-se el rostre de l'home, quedant en segon pla respecte a ella.








La foto en trobar-se inclinada respecte a la línia d'horitzó, genera una sensació més caòtica en comparació a les altres, com si alguna cosa s'hagués trencat. A més, el filtre en blanc i negre dóna més drama augmentant aquest "caos", en la imatge.


24 visualizaciones0 comentarios

Entradas recientes

Ver todo

Comments


bottom of page